rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 29 October 2011

bila kita menjadi tunangan orang tanpa sedar??


percaya atau x, kita boleh ber"tunang" tanpa sedar?? yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan seorang isteri. eh, itu memang normal bukan? tapi yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. adakah dikira telah bertunang? padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. itu dipanggil pinang. bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang lelaki tersebut.

situasi yang dianggap pinangan:
"aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"kahwinlah dengan kita bila2"

bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. sama ada bercakap dalam telefon pun, tetap dah jadi tunang.

contoh:
lelaki sebut dalam telefon, "i nak jadikan u isteri i lah"
peempuan tersebut jawab, "i sukalah, i setujulah, oraitt i'm fine, oklah, i redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan "pinangan" lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

kita orang melayu time nak tunang duk bawak rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

persoalan ialah bila ibu bapa xada. mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang boleh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti tak baligh lagi (baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh (tak boleh berfikir), gila dan sebagainya, makanya wali di perlukan untuk jawab "pinangan" tersebut.


*hukumnya HARAM bila kaum hawa dah jadi tunang orang tetapi orang lain telah menghantar rombongan untuk meminang mereka walaupun pada masa itu mereka tidak sedar mereka telah jadi tunangan orang.

-----> SUMBER

No comments:

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome