rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 24 October 2013

blood donation !

assalamualaikum w.b.t


ramai yang tahu aku takut jarum. ramai yang tahu aku tak takut dengan benda2 macam nie termasuklah ubat. tapi bila pertama kali aku derma darah sebab aku nak cuba sesuatu yang baru. masa tu aku sem 2 rasanya. lepas tu terus aku rasa mcm wahhh seronok nya. serius. nak2 kalau niat kau sebab nak tolong. pasti ALLAH akan kurangkan rasa takut tu. takat nie aku dah dua kali dah derma tu pown masa dekat kolej. so kalau ada campaign aku nak pergi lagi.

ada benefit tau derma darah nie. korang kalau pernah derma kan mesti dapat buku kecil warna merah kan? haaa belek dekat muka surat belakang buku kecik tu. dekat situ dorang dah paparkan benefit2 nya. dan ada jugak kan cakap berat badan naik lepas donate blood? bagi aku tak pown. ayah aku derma darah mcm tu je. kawan aku cubby derma darah mcm tu jugak. betulkan nawaitu ok? ^_^


aku darah jenis O. boleh derma pada semua jenis darah tapi hanya boleh terima darah yang sama jenis je. ada orang pernah kata dengan aku. tak sayang ke? dah la susah nak dapat darah kalau darah jenis O nie. mungkin mereka lebih memerlukan. siapa tahu? korang try lah. :)

14 comments:

Aefa Aerisya said...

kite geng~ aefa pon O.. tak ingat berapa kali derma darah. tapi aefa mmg suka derma darah. seronok.. setiap kali pas derma darah rasa puas hati.. :)

Lieya Von Jay said...

kak sampai ke lani xtau darah apa .
tapi antara A atau B ja

asha hana said...

@Aefa haha. sama ? wahhh. best kan dear? tp hana banyak rasa tak puas hati. sebab kadang2 tak boleh derma sebab tekanan darah rendah. :(

asha hana said...

@lieya pergi la check akak. tapi kalau A dengan B boleh terima dari darah lain2. :)

nanakimie said...

pernah da cuba nak derma,tiba part timbang berat...tak cukup berat la pulak,hihi....undeweight sokmo:) takpa2..kang dari bagi darah kat orang,diri sendiri tak cukup darah,bahaya jugak tu...:)

pha is said...

blom pernah lagi..

Azhafizah Md Nor said...

dulu nak derma tak cukup berat.now dah terlebih berat am takut pulak dah..haiyoo..teringin derma darah sebenarnya

mirza syazwina said...

orang darah o ni pemurah,hehee..saya darah a! ^_^

asha hana said...

@nanakimie hahah jadi akak kena makan banyak tw. kasik gemuk mcm hana. haha :D

asha hana said...

@pha is tak pernah? cuba la try. :)

asha hana said...

@azhafizah akak kalau terlebih berat pown tak apa la. yang penting kena makan banyak yang boleh supply kan darah. tak apa akak. rugi kalau tak rebut peluang yang ada. ^_^

asha hana said...

@mirza haha pemurah tang mana tu. :P

#darah A untung sebab boeh terima darah dr jenis lain2. :)

pha is said...

hmm.. tunggu phobia jarum ni hilang dulu.. heheh

asha hana said...

@pha is ohh takut jarum rupanya. baru tahu nie. haha

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome