rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, 4 October 2013

jajjangmyun. makanan korea !

assalamualaikum w.b.t

haha. gara2 tengok cerita korea kan. dari cerita fantasy couple la aku teringin nak makan mee hitam nie. nampak sedap je. aku sanggup cari resepi tw. aku amik resepi dari SUMBER.


curik dr en. google. :)

so ingredient yang aku dapat amik dari blog yang ada resepi jajjangmyun nie. korang tengok dekat bawah ok !

600g mee basah/ spaghetti, 100g daging sapi, dua buah bawang besar, 1/2 buah timun, 2 buah kentang, 1sdm gula pasir, 4sdm air sagu, 2 gelas air, 7sdm minyak, 6sdm black bean sauce. yang black bean sauce tu aku nak tanya. ada tak jual dekat pasaraya? selalu yang cina punya je aku tengok. ada sesiapa tak yang tahu dan pernah buat mee nie. mintak tunjuk ajar boleh? haha :)

cara2 pulak aku tak tulis sebab aku sendiri belum try lagi. haha kalau nak tengok, pergi dekat blog yang aku dah share dekat atas tu tw. so kalau menjadi ada la entry jajjangmyun made by hana and mom. cehh mesti ada mom punya sebab benda tak kan jadi tanpa ibu. haha tp aku still dalam pencarian. hee wish me luck bebeh !! :D

10 comments:

Lieya Von Jay said...

kak pon teringin gak nak makan jjajangmyeon buatan sendiri ni tapi xjumpa blackbean tu. boleh ka kalo kita buat sniri black bean sauce tu ek ?

Azhafizah Md Nor said...

mostly bahan bahan susah nak mencari..huhu

asha hana said...

lieya : hana rasa kita boleh try tukar la akak black bean sauce tu dengan otak udang atau pown kicap jalen tp tak tahu la rasanya mcm mana. tu pown hana tengok dekat blog siapa entah. adehh stress la. tp teringin ! :(

asha hana said...

azhafizah : haa kan? siyes. alahai. yang susah tu yang sedap tw. ceh mcm pernah rasa pulak. haha

chicken_floss said...

alamak macam sedap je..:)

asha hana said...

chicken floss : mcm sedap kan? sebab tu la hana nak try. hehe akak pown try la sekali. :D

sharifah shima said...

sedapnye.. hehe.. :D

asha hana said...

sharifah shima : dah pernah rasa ke ? hehe :P

pha is said...

lapar plak bila tengok mee tu..

asha hana said...

pha is : jom try makan mee nie. hehe

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome