rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, 16 October 2013

kuih abuk-abuk.

assalamualaikum w.b.t

hari ahad hari tu balik kampung. aku tolonglah ibu buat kuih abuk2. perghh aku memang suka kuih nie. banyak gila aku makan. tp last2 mak aihhh menyengat dekat gigi aku. gigi berlubang kalau makan benda manis macam kena kilat dekat gigi tu. -_-

so terasa macam nak share kan dengan korang. korang dah tahu cara buat ke? alaa. ah tak kira. nak post jugak. haha

BAHAN2
sagu mata ikan
kelapa (parut)
gula merah
daun pisang
alat mengukus

CARA2
sagu mata ikan dibersihkan dan dicampurkan dengan kelapa parut. daun pisang dibuat kelongsong (berbentuk kon). adunan tadi dimasuk separuh ke dalam kelongsong kemudian masukkan gula merah di tengah2 dan masuk kan adunan tadi utk lapisan atas. kemudian kukus. nak bakar pown boleh. ikut cita rasa masing2. akhir sekali siap. ! ngeh3. faham2 sendiri la ea. :)

alamak. gambau tak berapa nak cun pulak. haha

6 comments:

mirza syazwina said...

sagu mata ikan tu cane,hehee..pape pun nampak sangat sedap ^_^

asha hana said...

mirza : sagu mata ikan tu? err haha. susah nak cakap. memang sedap pown. hana suka. ^_^

ain diyana said...

oh.. lain plak ngupe nyer kuih abuk2 ni..

kalau kuih abuk2 versi org perak bentuk bulat and ber-abuk2 luarannya

asha hana said...

ain diyana : bulat? ada jugak dekat melaka dalam bentuk bulat tp jarang sangat jumpa. selalu dalam bentuk kon nie. :)

Azhafizah Md Nor said...

tak pernah makan lagi..first time dengar jugak..simple je nak buat ye..harus try ni.

asha hana said...

azhafizah : tak pernah makan ke sis? kuih nie sedap. harus la mncuba. :)

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome