rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 5 October 2013

misteri potret monalisa !

assalamualaikum w.b.t

  

sebenarnya dari dulu lagi nak cari pasal potret monalisa. lukisan nie cantik kan? bagi aku lah.

Identiti Monalisa itu sendiri.

* Riak wajah Monalisa.

* Mata Monalisa akan sentiasa memandang ke arah pengunjung tidak kira dari arah mana mereka memerhatikan lukisan itu.

* Senyuman Monalisa yang nampak berbeza jika dilihat dari sudut berlainan.

* Makna senyuman Monalisa sehinggakan ia menjadi igauan penyelidik, ahli psikologi dan pengkaji seni dalam usaha untuk menafsirkan makna senyuman tersebut.

* Sekecil-kecil sudut di dalam potret tersebut dikaji dengan teliti untuk membongkar rahsia Monalisa.



Monalisa yang sebenarnya adalah Lisa Ghererdini yang merupakan isteri kepada seorang pedagang bernama Francesco de Giocondo. Monalisa bermaksud Madam Lisa.

Seorang penulis, Serge Bramly, pula mengemukakan teori bahawa model kepada lukisan Mona Lisa adalah ibu kepada Da Vinci dikenali sebagai Caterina.

Terdapat juga pengkaji seni yang mengandaikan bahawa wajah Mona Lisa dilukis Leonardo tanpa merujuk kepada mana-mana model sebaliknya ianya berdasarkan imaginasi pelukis itu yang banyak menghabiskan masa mengkaji teknik melukis wajah seseorang.

Teori yang paling mengejutkan dikemukakan Dr Lillian Schwartz dari Bell Labs yang menyatakan bahawa Mona Lisa sebenarnya wajah Leonardo sendiri dalam versi kewanitaan. Teori itu diperoleh apabila Schwartz menggabungkan wajah Leonardo dan wajah Mona Lisa dan hasilnya, didapati bentuk kedua-dua wajah itu adalah selari! tengok gambar atas yang ada dua wajah tu.

#aku baca dekat SINI. jadi nak tahu lebih lanjut bacalah dekat situ. tp betul ke erk tentang potret nie? ada yang kata potret nie tak wujud. dan macam2 andaian la kan. so tak tahulah sumber mana yang harus aku percaya. :)

10 comments:

pha is said...

hmm.. lukisan je pun.. hehehe

Norhasniza Khalid said...

cantik ker?? hihihi.....apapun nice sharing dear, ada fakta yang mama tak tahu sebelum ni, sekarang mama dah tahu..

asha hana said...

pha is : tak ada seni langsung. diam. ahah :P

asha hana said...

mama hasniza : hehe bg hana cantik lah. tp tak tahu bg org lain mcm mana kan. terima kasih mama. :)

blogger lelaki said...

hu3..betul2 misteri ni

asha hana said...

blogger lelaki : haha misteri yang tak tahu la kesahihannya macam mana :D

Santan Manis said...

x cantik mna pun monalisa tu! Tuan blog ni lagi cantik! :D btw SM done follow sini, jemput singgah ke blog kalau sudi :) http://santanmanis.blogspot.com/

mirza syazwina said...

lukisan monalisa ni memang misteri sangat pun...

asha hana said...

santan manis : amboi. bodek atau perli? haha hana dah lama dah follow SM. haaa. SM yang baru follow hana nie. ngeh3.

asha hana said...

mirza : haa kan? pernah dengar jugak? teringin jugak nak jumpa depan mata.

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome