rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 5 October 2013

penyebab kerosakan telinga yang biasa kita lakukan !

assalamualaikum w.b.t


tak elok sebenarnya pakai earphone nie. sayangilah telinga korang weyh. cehh. haha cakap org pandai tp aku sendiri tak boleh hidup tanpa earphone. memang dengar lagu pakai item2 mcm nie mampu hilangkan stress korang. tp banyak keburukan dia. :(

ok. earphone nie boleh memecahkan gegendang telinga dan sekaligus boleh memekakkan telinga korang. ini berlaku bila volume yang sampai orang lain pown boleh dengar maknanya kuatlah kan. menurut kajian, kesan2 buruk datang jika menggunakan item2 nie lebih dari  5 jam dalam seminggu. akan menyebabkan kerosakan kekal pada telinga. nak baca lebih lanjut klik SINI.

adehh. lagi satu nak kongsi dengan korang since aku ada belajau masa dekat kuim dulu. korang kalau telinga gatal mesti akan garu dan gonyoh2 kan sampai puas? huwaa cubalah elakkan. aku pernah check telinga member aku. disebabkan dia selalu buat mcm tu, ada luka dekat dalam telinga dia. haa korek telinga pakai cutton bud pown tak elok. so seeloknya cara nak bersihkan telinga biar tahi telinga tu cair dan hanya bersihkan disekeliling lubang teling tp jangan sampai masuk dalam lubang. nampak disguisting kan? tp itu lah yang aku belajar. hope korang faham ok? semoga bermanfaat. in sya ALLAH. :)

8 comments:

Lieya Von Jay said...

kak suka pakai ear phone dan mmang selalu guna earphone pon hehehe :)

asha hana said...

lieya : haha sama la kak. dpt ilangkan stress kan? :D

Nur Kamsinah said...

Alhamdulillah dah biasa didik diri xpakai earphone dengar lagu ni.. wat pekak telinga je.. sakit hati kalau panggil orang xdengar sebab dok tenyeh earphone. pakai tudung.. mana nampak.. susah2.

pha is said...

tapi kalau denar pelan2 x pe kan..? hehe

asha hana said...

kamsinah : terasa kita tau. haha . so hana sekarang kena didik utk kebaikan telinga hana. haha :D

asha hana said...

pha is : hahaha entah la. susah nk ckp. tp rasanya tetap tak elok sebab ear piece tu msuk dalam lubang telinga. so tgu je la akan datang kesan baik ke buruk yg pha is dpt. hehe :P

Kin Naz said...

hmmm akak suka dengar lagu n call pkai ear phone..

asha hana said...

kin naz : sma dengan hana kak. kalau call pakai ear phone lebih jelas dan privasi kot. haha

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome