rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Saturday, 23 November 2013

aurat ketika bersalin !

assalamualaikum w.b.t


Ringkasan dari "AURAT KETIKA BERSALIN" dari Semanis Kurma TV9:-

1. Suami WAJIB pelihara aurat dan maruah isteri dalam apa jua keadaan
2. Dari awal disahkan hamil, pemeriksaan PERLU dijaga dalam hal aurat.
3. WAJIB mendahulukan doktor perempuan.
4. MENTAATI Allah dengan sebaiknya dan meninggalkan segala yang terlarang.
5. JANGAN ambil mudah dalam soal proses kelahiran

Lagi satu pesanan 'mereka' dalam Semanis Kurma TV9... dalam keadaan isteri dah SAKIT sangat, hilang punca, tak boleh berfikir maka :-

1. PERANAN SUAMI sgt2 penting dan mustahak... suami yg kena bt keputusan utk aurat dan maruah isteri . if suami sendiri tak mampu nk bertegas utk buat pilihan, amat mgecewakan (merujuk kepada dlm keadaan yg tidak darurat serta masih ada pilihan.)
2. Suami WAJIB jaga & pelihara aurat isteri ketika dalam wad dll, jangan dah masuk wad semua terbang, tudung x pakai, kain terselak sana-sini, baju berlengan pendek sahaja, menyusu ikut dan. sbb kena ingt kadang2 ada juga staff lelaki, pemberi mkanan yg lelaki dll yg keluar masuk wad
3. WAJIB ada MAHRAM temankan ketika datangnya darurat yg mengizinkan aurat terbuka.
1)SUAMI
2)SAUDARA PEREMPUAN
3)Nurse perempuan dan seterusnya.

Namun keutamaan adalah SUAMI. Ini TITIPAN sayang buat semua WANITA dari pengalaman sendiri:-

1. NIAT- Niat dari AWAL even sebelum disahkan hamil ingin bersalin dengan disambut oleh doktor perempuan atau bidan wanita.
2. DOA - ISTIQOMAH dari remaja juga boleh - Doa moga Allah pelihara aurat dan maruah kita sekalipun dalam keadaan darurat khususnya kita wanita ketika saat kelahiran bayi.
3. AMALAN - Selarikan dengan niat dan doa- pemeriksaan ibu mengandung, scan baby dan sebagainya. WAJIB dilakukan dengan doktor perempuan dan bukan doktor lelaki. Malah jaga aurat dalam berpakaian juga selama mana bergelar muslim. Apa sekalipun berusaha dengan kudrat kita. Allah akan hitung tindakan kita.
4. YAKIN - In sya ALLAH - bila mana kita telah KUAT berusaha seperti di atas PASTInya DIA bantu kita, pelihara aurat dan maruah kita maruah suami kita

p/s : Moga Allah terus pelihara AURAT & MARUAH kita semua untuk proses kelahiran yang seterus-seterusnya. Untuk yang telah berlalu dlm keadaan tidak mampu BERTEGAS, TIDAK cukup bersedia dan sebagainya maka bartaubat dan muhasabah diri. Insyaallah DIA murah dengan keampunan. :)

#aku copy paste dekat fb sahaja ok. PENGALAMAN atas tu bukan pengalaman aku tw. haha. dan berharap perkongsian nie mampu buatkan kita sama2 mencari redhaNYA. ^_^

14 comments:

TelingaBulat said...

time kasih hana kongsi entry ni..kekadang org amik leweh bnde ni..yerla nk bersalin kn xboleh pk ape daa..

Aefa Aerisya said...

nice sharing... :D blom tibe masanya lagi hehee

Azhafizah Md Nor said...

perlu di titik berat tentang ini.thanks for share

Sally Samsaiman said...

sama yg macam dorang bincang dlm "Semanis Kurma"...insyaAllah ada kebaikkan atas perkongsian :)

Pha Is said...

nice share.. tapi masalah utama sekarang ni, kurangnya doktor sakit puan dari kalangan perempuan.. hmm..

Lieya Von Jay said...

kalo boleh org lelaki tak payah jadi doktor yg ada kaitan dgn masalah perempuan .. bagi perempuan ja jadi doktor utk bab perempuan ni, banyak lagi cabang kedoktoran yg lain selain ni..

Cikgu Norazimah said...

masalah dgn doktor lelaki adalah di hospital kerajaan sebab masa CN bersalin dulu, dah hokay 1 doktor pompuan & 3 orang nurse pompuan, tapi boleh lak masa nk delivery tuh, 2 orang doktor lelaki masuk nk tengok ! kalau tak ikotkan sakit, memang nak baling je apa2 suruh dorang keluar sebab dah cukup orang sambut IRfan, boleh lak doktor laki tu konon2 bagi semangat, cerita dgn hubby (masa tu dia tak boleh masuk), terus decide ank lepas ni bersalin dkt private jer

asha hana said...

@TelingaBulat sama2 TB. hmm entahlah. hana tak ada pengalaman lg. yup betul jugak tu. time dah sakit nak keluar apa pown tak boleh fikir. jadi suami la yang kena decide. :)

asha hana said...

@aefa hahaa hana pown belum tiba masa lg ok? :D

asha hana said...

@azhafizah sama2 fiza. :)

asha hana said...

@sally ohh hana tak tengok pown kak semanis kurma tu. yup. mudah2an macam tu la. :)

asha hana said...

@pha is betul tu pha is. jadi lelaki2 dekat luar sana yang nak jd doktor sakit puan kena kuburkan hasrat. hehe tp kalau under swasta boleh je kot. cuma kena keluar duit lah :)

asha hana said...

@lieya yes totally agree akak. ! :)

asha hana said...

@cikgu yeke CN? hana tak pernah ada pengalaman. kalau pengalaman praktikal dlu pown masa dekat hospital swasta. delivery under swasta boleh just kena keluarkan duit je la :)

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome