rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, 19 November 2013

Jadual imunisasi bayi dan kanak-kanak


assalamualaikum w.b.t

UMUR
IMUNISASI
JENIS PENYAKIT
Baru lahir
BCG, HEP B (pertama)
TIBI, radang hati type B
1 bulan
HEP B (kedua)
Radang hati type B
2 bulan
DTaP/IPV/Hib (pertama)
Sakit kerongkong, kancing gigi, batuk kokol, polio (lumpuh) dan radang paru2 dan radang selaput otak (meningitis)
3 bulan
DTaP/IPV/Hib (kedua)
Sakit kerongkong, kancing gigi, batuk kokol, polio dan radang paru2 dan radang selaput otak (meningitis)
5 bulan
DTaP/IPV/Hib (ketiga)
Sakit kerongkong, kancing gigi, batuk kokol, polio (lumpuh) dan radang paru2 dan radang selaput otak (meningitis)
6 bulan
Measles (sabah sahaja)
HEP B (ketiga)
Campak dan radang hati
12 bulan
MMR
Benguk, campak dan rubella
18 bulan
DTap/IPV/Hib (booster/semula)
Sakit kerongkong, kancing gigi, batuk kokol, polio (lumpuh) dan radang paru2 dan radang selaput otak (meningitis)
 Darjah 1
- DT (diphtheria tetanus)
- OPV (oral polio vaccine)- MMR
- BCG (kalau tak ada parut)

Tingkatan 1
- HPV ada 3 dos (utk perempuan sahaja) : utk penyakit kanser servix

Tingkatan 3
TT (tetanus toxoid). O.5ml dos.

  • D – diphtheria
  • T – tetanus
  • AP – acellular Pertusis
  • IPV – inactived polio vaccine
  • Hib – Heamophilus influenza type B
  • MMR – measles, mums, rubella (german measles)
  • DPT – diphtheria, pertusis, tetanus
#perkongsian ilmu. aku buat revision utk interview jd nak share dengan mereka2 dan korang2. nie apa yang aku belajar ok masa dekat kuim dulu. ibu2 preggy kalau nak belajar pown dialu-alukan. :)

6 comments:

TelingaBulat said...

thanks for sharing hana,tb tau bcg je mase darjah 6 tuh..pastu da xingt inject ape lg

duniafana said...

kena copy ni bleh x nak amik?

asha hana said...

@telingabulat sama2 TB. hehe sama la dengan hana. masa belajar dlu pown baru tahu banyak sebenarnya imunisasi yang kita dapat dalam badan kita nie kan? :)

asha hana said...

@duniafana alamak. hehe boleh je nak copy tp blog nie hana memang dah set kan no copy sebab takut ada penggodam tidak bertauliah. kalau awak btol2 nak bg la emel. nanti hana send dekat awak by emel je. :)

Lieya Von Jay said...

wow... banyak tol susah nak igt tu hehe

asha hana said...

@lieya heheh tak apa. nanti dah jadi ibu automatik akan ingat kan? :P

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome