rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Friday, 12 December 2014

POETRY - takdir

jika kau tanya pada dia. kenapa tak teruskan sahaja langkah yang sepi ini tanpa menjadi "pengintip" pada bayang² itu, tanpa mengimbas kembali kemesraan itu. kau tahu apa jawapan dia? dia akan kata, dia sedang menunggu. dia bukan tuli mendengar kata nista kau yang kaku, cuma dia yakin kebodohan itu akan berakhir dengan sesuatu. sesuatu yang memberinya jiwa dengan kejujuran bukannya palsu.

ulanglah berjuta kali kata² yang bakal membuat dia jatuh. baginya, rasa sayang cinta rindu adalah anugerah dari tuhan yang satu. dia bukanlah wanita yang hebat memberi rasa menghargai cinta. banyak yang harus dia perbaiki untuk lebih memberi rasa itu lebih bernyawa dari dibiarkan kontang tanpa setia.


sekarang, yakin kenapa dia masih berjalan di arus sepi sedang ruang itu sudah seluasnya memberi peluang? kerana dia takut tak mempu memberi setia sebagaimana dia memberi jiwa pada kau si kisah lama. sekarang kau tahu kenapa. walaupun, dia dah terlalu lelah dalam penantian. biar takdir menentukan.

Monday, 8 December 2014

POETRY - ceritera pejuang yang tertunduk kejahilan

lama dia menghilang. biarkan dunia maya dia yang bersawang. penuh dengan kerinduan yang bersarang. atau kekalahan jiwa yang meruntuhkan semangat untuk dia teruskan kehidupan sebagai seorang pejuang. betullah kata orang, tak mudah cari kekuatan selepas kita jatuh perlahan-lahan. ianya membunuh dalam sehingga kau lupa macam mana cara untuk bernafas dengan tenang.

setahun tak cukup lama untuk dia melupakan segala keperitan. dia yakin, setiap pena dia di sini tidak lagi menjadi tarikan untuk dibaca oleh si pembunuh dengan hati yang pernah menjadi milik dia seorang. maafkanlah dia yang pernah tertunduk kejahilan. sehingga ke saat ini dia masih diburu bayang-bayang silam hasil dari kebodohan semalam.

dan dia masih lagi di arus sama. mencari sinar kebahagiaan dari tuhan tapi sekali lagi terduduk dengan kesilapan. cintai dia bererti kau harus tahu siapa dia. dahulu. dan kini.

tapi kau boleh ubah masa hadapan supaya tidak berulang kisah semalam. kan? tiada lelaki yang mahu memperisterikan wanita jahil. itulah kata penguat dia. sekarang, dia gagah memperlihatkan senyuman agar tiada siapa tahu apa yg terbuku di hati dia.

Sunday, 26 October 2014

POETRY - sembunyi

lari
jauh dari sepi
sembunyi
pergi dari dia yang beronar duri
tak tahu sejauh mana
tak pasti sampai bila
yang aku tahu
aku belum bersedia
untuk berdepan dengan dia
umtuk sekali lagi merasa derita
cukup
aku belum yakin
dan dia
telah pergi bersama rasa yang mati
konklusi yang tiada nyawa


ya. aku lebih cintakan silam berbanding masa hadapan
kerana pada kenangan ada kita
kau...aku... :)

Thursday, 9 October 2014

3000 Followers Giveaway

Assalamualaikum w.b.t

KLIK BANNER UTK JOIN !

tarikh tutup: 21 oktober 2014


p/s : sponsor pown nak join jugak. haha k bye ! :D

Wednesday, 8 October 2014

throwback program transformasi minda bil 7/14 (9/9/2014-15/9/2014)

Assalamualaikum w.b.t

kisah ini walaupown dah berlalu. tetap aku rindu sehingga hari ini. aku tak tahu kenapa. sebab budak2 nya yang sporting yang boleh accept mulut aku yang terlebih ramah nie kot. hoho

 ok. this is my roomate masa dekat pasir mas. hoho


hari kedua bersama. geng ED dengan dua makhluk asing dekat belakang tu tapi sekarang dah jadi macam satu keluarga dah. haha


hasil banner mereka
tapi lagu hasil dari aku dengan syaza. nak dengar aku nyanyi ke?
sumbang nanti. haha

 penat dengan game. tapi hakikatnya. kami lagi suka game dr kelas.
sebab tu rasa mcm nak pergi lagi. haha

 aku asyk dengan dia je. shift pown sama. pergi kerja pown sama. dapat kursus pown sama. :)

GAME

 F1. baju f1 terbaik jatuh kepada kumpulan semut warrior ! kumpulan aku la tu.
1000 markah utk group kami. hahah erkkk =="


 bersiap sedia utk race? ahaksss. !

 cuba teka game apa? kreatif betul semua game en awal weyhh. game nie di mana kau kena buat roda menggunakan kertas dan kau berjalan di dalam roda tu di atas jalan raya. macam kereta kebal tu haa. dan make sure roda kertas tu tak koyak. kau gilaa?? haha tp tidak. game nie menggunakan minda. first time kelas yang game sahaja. i like ! haha

banyak lagi game tapi sebab sibuk bermain tak ada gambau yg boleh aku update. haha

game nie. korang pernah main? cuba lah. cubalah. nescaya otak kanan kalian akan berfungsi dengan baik. haha yeayyy pantas kan aku? kau tak tahu atas stage tu kaki aku mcm nak tercabut tahan gigil. nervous punya pasal. haha

BIRTHDAY SUPRISED
 
suprised birthday utk bulan september. konon night walk ea? huhhh ok nanti aku cerita macam mana ianya boleh terjadi. dan benda paling funny kot bila mana aku jadi tontonan bahan gelak dorang. arghhh -_-
 
MALAM DINNER

bersama penyelaras program yang gedik, en zhar.
dengan dia aku tak boleh nak ngam. asyik nak gaduh je. sebab aku suka berdebat. dia pulak xboleh nak kalah. -_-

Nie Pulak ketua kumpulan aku. Dia seorang yg berdedikasi pd anak buah walaupown Xada Lah banyak sgt idea yg dia Curahkan.  Haha lepas program dah Tamat pun dia Masih nak Aktifkan kami semua Dengan mcm2 program. First Event Dah habis mcm I city Hr Tu. Next Even Pulak Sg Chilling. Tak Sabar dowhhh. huhu dia Single lagi. mari2 sila2. haha

 wan. dia nie pangkat abg sebenarnya. umur 26. kurus kan? tp dia kuat. bawak motorbike woo. haha aku dengan dia. ada satu yang sama. suka berpuisi.

kalau senyuman ini ikhlas
engkaulah orangnya yang aku mahu tujukan
ya, engkau
tapi ianya palsu topengan semata
macam mana?
my group. semuttttt warrior !! haha
"it's ok it's alright, come on semut fight3!
semuttttt warrior!!"
kami punya cheers song. haha

lorat je en zhar. haihhh yg sebelah nya tu en firdaus. :)

orang2 kuat HKL. pembangun negara. :)

 
 kami. tapi bukan semua yang ada. ini baru suku peserta. yang lain sama ada sibuk makan atau berselfie. haha yg penting semua kaki selfie.  love them :)

bersama penyelaras program. senja nan merah by ziana zain dan awie.

HARI TERAKHIR

sebelum bergerak pulang ke HKL.
semasa perhentian di gua musang utk makan.

nie la penghulu kami sepanjang program.sedang mencari isteri. sila2 beratur isi borang. haha :D

VIDEO DIRECTED BY ASHA HANA DAN AISYAH THE E.L.F (geng ED)

kak eca dengan rela hati jadi volunteer utk siap kan video nie utk tayangan audience masa malam dinner. tapi aku dipaksa sebenarnya hanya semata2 aku blogger. haihhh kalau aku cakap aku xnak time tu kompom tiket akan diberikan pada aku utk pulang ke HKL dan serta merta "anda gagal kursus nie." itulah ayat en zhar. menyampah aku dengar. haha

tujuan program transformasi minda diadakan? satu pendekatan untuk memberi pendedahan penyesuaian minda bagi penjawat awam di peringkat awal pelantikan dalam perkhidmatan awam.
 baca selanjutnya mengenai PTM di SINI.

ok. nanti aku update lagi yoww. nak join GA yg aku sponsor pown tak sempat. adik nad sayang, nanti kak hana join ea? hehe k bye. :D 

Saturday, 4 October 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 31 - apa yg aku dapat dengan berblog

Assalamualaikum w.b.t

First of all, I would like to wish salam aidil adha utk kalian semua dr aku gadis perantauan. Sobs sobs. Malam raya aku malam pertama for night duty. Sedihh wooo sebab sedara ramai balik. Walaupown dekat melaka raya Aidiladha xmeriah. Huhu

Ok apa yg aku dpt dr berblog?

1. kepuasan. Kalau kau dah minat dalam menulis, jd kau tulis cerita apa pown dekat blog kau sendiri kau akan rasa awesome. Haha

2. Kenal lebih ramai blogger hebat. Dulu masa baru berjinak2 aku xkenal ben ashaari aku xkenal yuyu zulaikha and so on. Dan dengan berblog aku dpt ramai kawan blogger yg sporting. Nak Mention satu2 macam ramai sgt. Haha Tp bila dapat berjumpa lg Uolsss??

3. Kepakaran dlm dunia IT semakin melonjak. Cehhh poyo. Haha dulu masa mula2 berjinak dlm dunia blogger, aku xtahu main coding sangat. So bila dah tahu sikit2 mula lah rasa nak edit je blog jd cantik. Haha tp xsehebat dayang deno.

4. Dapat release tension. Sebab kadang2 org tak faham apa yg aku tulis. Tp sebenarnya biasan dan kiasan setiap pena aku kadangkala ia sebenarnya adalah jiwa aku yg aku cuba sampaikan. Contoh, melalui puisi kosong.

5. Perkongsian ilmu. Padahal apa je ilmu yg aku pernah kongsi? Haha aku dah xada lappy. Dah jahanam. Xdapat nak sharing apa2 ilmu berkaitan bidang aku plus aku busy dengan shift duty kan. Haihhhh

Ok. Tu je kot. Huwaaa rasa mcm nak balik melaka je tp ibu tak bg. Sebab takut penat dan terkejar2 pulak sebab esok keje malam kan. Ok bye. Selamat bercuti uolsoss. 

#Cabaran 30 hari tamat

Nahhh gua Tayang Muka Hensem Gua. Kbye.

CABARAN 30 HARI: hari ke 30 - perkara yg menarik yg aku bangga pd tahun ini

Assalamualaikum w.b.t

Lambat gilaaa iolsss update cabaran 30 hari yooo. Sebab I baru habis movie marathon yooo. 10 star I give for both of the movie. The maze runner and dracula untold. Best awesome. I loikeee ! ok lari dr tajuk asal. Haha

So perkara apakah yg buat aku bangga pada tahun ini? Semestinya bila aku diserapkan ke hospital kerajaan sebagai seorang staff nurse. Dr dulu ini bukan jiwa aku. Dr dulu aku dah bgtwu budak2 aku family members aku, aku xmungkin jd staff nurse.

Sebab dulu aku fikir pointer mesti nak awesome. Sumpah gua cakap gua belajar main2. Selalu ponteng kelas selalu tidur dlm kelas selalu mengulau time praktikal suka melawan ckp pengajar. Dan aku xsangka, dr kedegilan aku tu, aku dah berjaya jd org sekarang. So the point here, ilmu bukan pd pointer begitu jugak rezeki. Kalau kau tahu pointer aku keseluruhan, u will be shock. Haha
INTAKE: 20/01/2014
TEMPAT BERKHIDMAT: HOSP. KUALA LUMPUR
JAWATAN: JURURAWAT TERLATIH GRED U29

Aku bahagia buat mereka bangga. Terima kasih ibu ayah siblings kesayangan para pengajar rakan seperjuangan dan pemberi semangat iaitu arwah atuk. Tanpa kalian, aku mungkin xberdiri di sini sbg aku yg sekarang. :')

Thursday, 2 October 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 29 - bunga kesukaan dan maksud tersirat

Assalamualaikum w.b.t

Bunga? Bila kau pandang fizikal aku yg kasar nie agak2 aku suka bunga ke tak? Haha aku tak suka flora tp aku cintakan fauna. Cewahhh bunga mmg cantik tp aku tak fanatik. Yup.

Dulu aku suka orkid, dahlia sebab perempuan yg nama nya orkid dan dahlia mesti rupanya cantik wooo. Haha

Tp now dah beralih pulak pada bunga tulip sebab paras dia cantik cuma aku tak pernah bau lg. Tak pernah jumpa depan2 lg. Hoho

Sesuai diberi pada kekasih hati. Sebab warna nya yg pelbagai. Nak memujuk pown boleh guna bunga nie. Haha entah. Ya kot? Bunga nie senang x nak jumpa? Takat gambar je bersepah lah. Haha

Aku xfanatik pada bunga aku xtahu pasal bunga sangat so nie je yg mampu aku huraikan. Hahah ok bye !

Wednesday, 1 October 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 28 - 5 perkara yg bermula dengan andainya.

Assalamualaikum w.b.t

Ok. Harì nie shift petang. Rasa macam malas nak ke kerja. Serabut. Rasa mcm nak lari. Tapi sejauh mana. Kan?

5 perkara yg bermula dengan andainya.

1. Andainya, kalau aku mampu putarkan waktu. Aku xnak fall in love. It's suck. I feel like damn when he treat me like a dumb. ! His love menjahanamkan aku. I'm regret to know him.

2. Seandainya, aku mampu utk capai impian dan berlari mengikut arus dunia. Pasti aku xkan jumpa pendusta2 jiwa seperti mereka. Topeng2 yg menyaluti wajah mereka dah cukup buat aku rasa jijik.

3. Andainya, hati aku mampu kau lembutkan setelah ia dijadikan keras seperti kerikil, kau orang pertama yg akan aku berterima kasih kerana kekerasan hati ini xmudah dilunturkan walaupun dengan hanya kata2.

4. Seandainya aku mampu kembali kan mereka2 yg aku syg balik semula dalam kehidupan aku, aku akan lebih menghargai kehadiran mereka. Pasti yg di "atas sana" lebih bahagia.

5. Andainya aku dijemput terlebih dahulu utk pergi menghadap tuhanku, aku mahu berjumpa dengan org2 yg aku syg tanpa mereka tahu bahawa aku bakal pergi dr dunia.


Ada seorang kawan. Lelakì. Bertanya. Kalau saat ini ada yg dtg propose kau sbg girlfren, kau boleh dengan serta merta kawen?

Aku geleng kepala. Aku belum bersedia. Lagipown, lelaki yg baik hanya utk perempuan yg baik. Aku bukan perempuan itu. Saat ini, lepas segalanya jadi. Aku xtahu apa sebenarnya kemahuan aku.

Ada jugak seorang kawan beritahu. Yg jahat xsemestinya dengan jahat. Xkan kau nak kawen dengan yg sama2 jahat? Biar lelaki yg baik tu bimbing kau. Jawapan aku sama. Aku belum bersedia. 

Tuesday, 30 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 27 - mood aku hari nie !!!

Assalamualaikum W.b.t


Lagi 4 hari bakal tamat cabarn nie. Dan mungkin orang lain dah habis dah kot. Hoho

Pasal mood? Mood hr nie nanges weyh. Pasai apa? Kerja stress. Penat dan sebagainya. Hr nie incharge red zone shift pagi. Ramai gila patient. Non stop bunyi. Allahhh. :'(

Tadi pukul 4 baru balik. Jangan mengeluh hana. Inhaled exhaled. Ok keep calm ok. Haihhh

Monday, 29 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 26 - gadget kepunyaan aku.

Assalamualaikum w.b.t

Penat nya hoo hoiii. So hr nie kerja petang. Semoga Allah permudahkan. Hiksss

Gadget aku.

Zenfone 5 warna putih.

Lappy acer warna hitam. Tp lappy aku dah jahanam skrin dia. Nak kena repair. Sebab dah pecah. 3 thun bhai. Itulah yg aku guna masa dekat kolej dulu tau. Hmmmm

*Tak ada gambar gadget weyhh. Phone aku memori penuh. Tak boleh nak download tak boleh upload. Haihhhh hoho kbye !


Sunday, 28 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 25 - berita hari ini yg aku baca

Assalamuaikum w.b.t

Haippp tengah kerja pown masih lg nk update. Hoho berita hari ni yg aku baca? Honestly aku xsuka baca paper tak suka dengar berita. Haha so news apa je hari nie?

so aku Godeh2 jap dekat web tengok apa yg interesting. aku kalau Baca metro bila dtg minat tu aku lebih suka baca isu yg melibatkan nyawa. ada satu kes semalam mengenai ibu bersama janin sempurna digilis kereta api. tapi hari nie baru baca.

DI SINI (METRO)

Kesian. Tak boleh nak dengar kes ibu mengandung diuji dengan melibatkan nyawa. Rasa macam, cuba kalau aku boleh ke aku tanggung? Sobs sobs. T_T

Hmm hmmm.

Saturday, 27 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 24 - rumah impian

Assalamualaikum w.b.t

Alamakk rupanya tertinggal satu hari semalam dalam cabaran nie. So, aku publish hari ni la utk cabaran hari ke 24. Hoho

Rumah impian? Aku suka villa. Pernah masa kecik2 dulu berangan nak ada villa sendiri then duduk dengan family. Haha tp impian je yang mampu. Sobs sobs. Huhu

Milik En Google

Selain tu, aku suka rumah batu yg ada serambi. Hoho

Ok. Cabaran Hari Ke 25 aku publish esok hokeyyy. Hoho Kbye !


Thursday, 25 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 23 - pekerjaan yg aku ingin selain kerja aku sekarang

Assalamualaikum w.b.t

Hari nie kerja pagi so boleh update apa2 yg patut. Hiksss. So kerja apa yg aku ingin kan selain dr kerja nurse aku yg sekarang aku sedang ceburi?

Polis woman
Dulu bercita2 lah aku sejak dr kecik sampai la Hari nie even dah jadi staff nurse pown masih minat nak jadi Polis. haha first sekalì faktor menghalang adalah family. tak ada restu dr keluarga pown tak guna. betul? faktor kedua adalah tangan. Tangan aku Pernah patah der. Sobs Sobs.

Photography
Sekarang minat aku pown dah ke arah nie jugak. Tapi...aku tak pandai. Macam Mana? Hoho So hanya jadi stalker pada photography2 yg dah berjaya. Huhu

Novelis
Aku pernah cerita sebelum nie. Aku memang nak jadi mcm kak damya hanna. Aku dah tulis novel hampir separuh jugak tapi hilang sebab lappy kena format Sebab termasuk virus haram jadahh tu. So sejak dr tu aku malas dah nak taip apa2 lg. Tp ibu aku kata aku mudah mengalah. Hmm hmm yeke? -_- 

Ok time for sleep now sebab pg tadi masa kerja xcukup tidur. Hoho 

Wednesday, 24 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 22 - destinasi percutian impian

Assalamualaikum w.b.t

so tinggal berapa hari je nak tamat cabaran 30 hari. hiksss. gua promise. habis je entry nie update, gua blogwalking hokey?? :D

BANDAR PARIS

i dont know why. sejak zaman azali lagi aku suka bandar paris. sampai baju pown nak ada corak paris. sampaikan theme handphone pown nak kena ada gambar paris. haha mungkin sebab unik dan cantik kot? :)

dan yang paling aku nak sangat tengok adalah eiffel tower. bilakah impian bakal jadi kenyataan? :')





*mudah2an semua impian kita bakal jadi kenyataan. ok time for blogwalking yoooo !

Tuesday, 23 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 21 - tempat yang aku ingin pergi dan tak pernah pergi

Assalamualaikum w.b.t

Aku suka senja. Aku tak mintak utk pergi ke tempat yang mahal. Cukup sekadar berada di sisi kekasih hati sambil menatap senja terbentang. Sambil menatap tenggelam dan terbitnya matahari. Saat itu kau akan mensyukuri nikmat Illahi. Dan kau akan kata, "indahnya ciptaanMu Tuhan."

Milik En Google.
Cantik kan? Senja terbentang luas. Matahari tenggelam. Tenang seketika.

Milik en google.
Bila matahari terbit, terasa bersyukur sebab kau masih bernafas hingga ke hari ini.

Tapi... sampai sekarang aku masih xada peluang utk pergi ke sini menatap indahnya ciptaan Illahi. Satu hari nanti bersama yang halal? Mungkin? :')

Monday, 22 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 20 - quotes kegemaran

Assalamualaikum w.b.t

Memandangkan aku ni puitis orangnya so aku selalu stalk page best quotes di fb sebab quotes2 dia awesome. Kadang kala terkena pada batang hidung sendiri. Hew hew

Bila kau jenis yg kasar. So org Expected kau kuat bila disakiti. Fakta, Hurt Is still Hurt. :'(

Sometimes. T_T

Masih belum jumpa yg sejati. Sebab alasan jauh selalu digunapakai utk berlaku curang.

I don't mind at all. !

 Fall In Love....
Again...

dari mata aku kau akan lihat kejujuran itu. Aku pandai berlakon tapi mudah tertangkap. Kerana aku xpandai menipu orang yang betul2 kenal siapa aku.

Ok time for sleep. I nak tido. Cuti. Baru lepas keje malam. Nanti aku blogwalking hokeyyy. Kat kampung nie. Topup tido dulu apa2 hal. Hoho kbye !

Sunday, 21 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 19 - 1 resepi kegemaran aku

Assalamualaikum w.b.t

Penattnya hoiii. Baru bangun tido nie ha. Malamm nie malam ketiga. Kuiii Nasib xterlajak tido sampai ke malam.

Ok resepì kegemaran aku. Memang aku dah lama try nak belajar sejak azali lg. Aku suka sambal sardin hancur ibu aku. Masa belajar kat kolej dulu. Setiap kali balik kampung mesti suruh ibu aku masak kan. Huhu

Milik En Google. Sambal sardin kalau di makan dengan lempeng pown sedap. Huhu

Sambal sardin simple dan makanan paling murah rasanya. Sampai kawan aku kata senang laki aku bila dah kawen nanti. Yelaaa xpayah dok nak beli makanan memahal sbb tak memilih. Huhu

Selain dr tu xlupa juga kepada ikan keli kegemaran. Haha kbye !

Rasa mcm nak sambung tdo balik tp takut terlajak wooo. -_-

Saturday, 20 September 2014

CABARAN 30 HARI: hari ke 18 - siri tv kegemaran aku

Assalamualaikum w.b.t

Lambat kan update hari nie? Haha sebab aku baru bangun tido. Keje malam bhai. Malam nie second night. Huhu penat -_-

so siri tv kegemaran aku?


1. Pernah tengok temptation of wife? Yang philipine punya. Aku suka cerita tu sebab ianya bukan menceritakan kebodohan seorang wanita tetapi kebangkitan wanita itu bila ia dibodohkan oleh kawan baik sendiri dan kecurangan seorang suami. Sampai abang senior aku kat kuim pown tengok. Means sedap la kan. Huhu

2. Running man. Haha even aku dah sampai episode latest pown aku tengok. Bila keluar je kat tv 2 aku tetap nk tengok cerita tu. Haha sebab cerita tu kelakar. Tp ada sesetengah org kata entah apa2 la cerita tu. Huhu

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome