rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Thursday, 20 February 2014

basic life support dan guideline terbaru!

assalamualaikum w.b.t

THE CHAIN OF SURVIVAL
* early recognition & active EMS (Emergency Response System)
* early CPR
* early defibrillation
* efffective advance life support
* integrated post - cardiac arrest care

CPR PRINCIPLES !
(guideline 2012 yang DRsABCD dah tak guna. and now we use guideline DRsCAB)

* danger
- make sure persekitaran patient dan kita bukan dalam bahaya. jika ada item2 yang berbahaya, alihkan atau alihkan patient ke tempat yang selamat -
* response
- tepuk bahu patient dan say, "encik2, are you ok?"
- dalam waktu yang sama you need to activated EMS (999). suruh orang awam call 999 for bring AED (automated external defibrillator) -
- WARNING ! look listen and feel telah dikeluarkan dari guideline terbaru. -
- check pulse di karotid dalam masa 10 saat. kalau tak rasa pulse start compression ! -
- BEFORE COMPRESS, bukak salur pernafasan menggunakan head tilt-chin lift (tengok gambar bawah)
JANGAN guna cara ini pada patient yang ada spinal injury !!

* circulation
- start to chest compression with ratio 30:2 until AED, defib, ALS arrived ! -
- "push hard push fast" -
- kedalaman dewasa 2 inci (5cm).
- use AVPU. alert (lihat dia waras atau tidak saat kita panggil), verbal (bila kita panggil dia, dia bercakap wlaupown merapu), pain (cth : localised pain dekat sternum), unresponsive. kalau patient unresponsive start chest compression ! -
* airway
- kemudian kekalkan salur pernafasan seperti tadi -
* breathing
- lihat pernafasan patient. kalau ada pernafasan, buat recovery position ! kalau pernafasan tak ada ulang sekali lagi CPR, buat benda yang sama jika pernafasan tak dapat dikesan dan sehingga bantuan dari 999 tadi sampai -

recovery position !

LOKASI !
* center of the chest
* middle of the sternum
*midline of nipple

sijil aku yang kedua. sijil BLS sah sehingga dua tahun then kena renew. walaupown sijil pertama aku yang diambil last year masih valid lagi, tapi guideline dah tak sama boh. :)

korang even tak ambil bidang perubatan atau kesihatan pown, korang boleh jugak ambil sijil nie. joinlah JPAM ke atau yang sama waktu dengannya. :)

#kalau ada sebarang pertanyaan, sila tinggalkan komen atau roger gua di bahagian "AKU" di bahagian atas tu. in sha ALLAH kalau aku free dan boleh jawab aku akan jawab. kalau tak faham, sila beritahu jugak ea. aku akan perbetulkan mana yang korang tak faham. :)

untuk infant dan kanak2 pulak, in sha ALLAH aku akan update kalau aku dah faham sepenuhnya. ok bye ! tak ada masa nak blog walking ! i will be back after free ! :)

8 comments:

aisya said...

nama hana sgt unik.. hehehe.

mirza syazwina said...

kak hana,miza jpam masa form six!
hikhik..
ada belajar benda ni sikit2 ^_^

Lieya Von Jay said...

wahhh,, ^_^ jadi nurse best kumpul sijil . ^_^

Pha Is said...

amboi... hahah.
dulu pernah jugak pi kursus cpr..

Anne Nurain said...

bagus jugak kalau buat kursus ni kat uni, mesti ramai nak join.. penting kot nak belajar benda ni kan? kot2 boleh apply bila2 nnt..

Scha Nazri said...

Woahh. Nice sharing! sukaa!

Akeyla Azmi said...

sedap lah nama kak hana btw ;p hiks

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

baru tahu nama sebenar hana.. ilmu baru untuk akak.. terima kasih share.. :D

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome