rakan blogger awesome

register and redeem now ! ♥

Assalamualaikum :)

smileys writing photo: writing thgastenboektekenen.gif"Semua penulisan akan mati. Hanya karyanya sahaja yang terus abadi. Maka tulislah sesuatu yang dapat membahagiakan dirimu di akhirat nanti." - Saidina Ali b. Abi Talib

"Aku mencintaimu kerana agamamu. Jika hilang agama dari dirimu, maka hilanglah cintaku kepadamu." - Imam An-Nawawi

i was born :)

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Tuesday, 25 February 2014

demam denggi semakin berleluasa !

assalamualaikum w.b.t
(auto post)




rasanya tak perlu tahu jenis2 nyamuk. asal nampak nyamuk je bunuh. bunyi macam kejam tapi kita harus lakukan. haha

ciri2 nyamuk aedes
- belang hitam pada kaki
- puncak gigitan pada waktu subuh dan waktu senja
- jarak penerbangan 50m radius ke 150m
- selalunya nyamuk betina yang menggigit
- senang hinggap pada pakaian yang tergantung dalam bilik tidur
tapi kalau nampak nyamuk je bunuh terus. tak payah belek2 dia nyamuk aedes ke bukan. ok? :)

habitat
- bekas2 pembiakan takungan air jernih di kawasan gelap dan terlindung

BUNUH !


guna aerosol !! kalau ridsect biasa atau yang menggunakan elektrik, nyamuk aedes nie dia tak akan mati. dia cuma lari sahaja. then after few minutes dia akan datang balik !

DAN !

ini abate nama dia. diletakkan di dalam air. terdapat di farmasi. dalam 6 ke 7 ringgit mcm tu satu paket. beli tw! owh utk kebaikan bersama.

simtom dalam seminggu
- high fever 40 darjah celcius
- demam berlarutan sehingga 4 hari
- sakit kepala terlampau
- kesakitan belakang mata
- sakit tulang, otot dan sendi
- pendarahan pada kulit, hidung atau gusi
- muntah-muntah
- sakit perut
- ruam dan bintik2 merah pada kulit
- letih dan hilang selera makan

kadar kes denggi dan kematian
2.300% ke denggi di bulan jan/feb 2014
3-2000 kes terbaru setiap minggu
- tahun lepas hanya dalam 8 orang yang mati tapi kes meningkat sehinga 20 lebih kadar kematian pada tahun nie utk kes demam denggi !

sayang kan bila nyamuk aedes ini jadi punca kita atau sanak saudara kita mati. memang la mati itu fitrah tapi biarlah cara lain. jadi, bunuh la nyamuk dan cegahlah dari kita dan ahli keluarga kita terlibat dengan demam denggi ini. cause i love u all sebab tu aku share. :')

5 comments:

Lieya Von Jay said...

hai nurse :) baru2 ni kat umah kak ada gak org dtg sembor menyembor :)

Pha Is said...

nice share.. sekarang tengah meningkat ke kes dia..? patut la baru ni letak gambar masuk wad, ada kawan yg igt pha is kena denggi.. hehe

Azhafizah Md Nor said...

mencegah lebih baik dari mengubati kan :)

mirza syazwina said...

memang sakit kena gigit nyamuk,bahaya2..

razwien said...

thanx for the sharing....kalau di kampung, kita perlu bersihkan kawasan rumah, especially yg dedaun pokok bertaburan, pasu2 bunga.. cuma kampung ni % untuk dapat dmm denggi ni rendah.. so kengkawan harus alert perkara ini ya...Salam perkenalan semua.. meh visit fb page kami --> https://www.facebook.com/pages/Drazwin-healthy-beauty/580234235365326

Designed By asha-hana.blogspot.com | All Right Reserved to: Asha Hana 2011 - 2013 ©| Best View: Google Chrome